Treceți la conținutul principal

Ce ştiţi despre Revelion ?


  • Cuvântul Revelion vine din limba franceză - "Reveillon", ceea ce înseamnă aproximativ  "veghe", aici cu sensul de ospăţ la miezul nopţii.
  • Revelionul nu este altceva decât un ceremonial funerar al antichităţii geto-dace ocazionat de moartea şi renaşterea simbolică a primului zeu al omenirii.
  • În Chile, Italia şi Spania, femeile poartă de Revelion, precum şi în prima zi a anului lenjerie roşie, culoarea vitalităţii şi a dragostei. Acest obicei  a fost preluat si de alte popoare.
  • Obiceiul sărutului sub vâsc aparţine scandinavilor. Aceştea asociau vâscul cu zeiţa dragostei Friga, astfel încât se obişnuia sărutul atunci când întâlneau crenguţe de vâsc.
  • În Ajunul Anului Nou, în unele zone de la noi, feciorii care merg la colindat schimbă porţile unor săteni cu care s-au certat în cursul anului, determinându-i astfel să vorbească şi să se împace. La bloc e un pic mai greu ...
  • La greci, de Revelion se mănâncă pâine cu busuioc, în care se pune o monedă. Busuiocul este talisman împotriva duhurilor rele, iar cine va găsi moneda, va avea noroc tot anul.
  • O superstiţie spune să nu dai bani pe 31 decembrie sau pe 1 ianuarie, altfel vei avea probleme financiare şi datorii tot anul.
  • Vâscul  era o plantă sacră în tradiţia multor popoare păgâne. Era simbol al iernii, dar şi al sărbătorilor, astfel că, deşi convertiţi, păgânii o foloseau în continuare de Crăciun.
  • Pe masa de Revelion trebuie să fie 12 feluri de mâncare diferite, reprezentând  cele 12 luni ale anului.
  • Pluguşorul este un obicei legat de speranţa fertilităţii. Versurile sale nu reprezintă altceva decât o prezentare dramatică a practicilor agricole, iar urarea care se face este în primul rând menită să aducă belşug în agricultură.
  • La romani, după rânduiala vechiului calendar, anul începea la 1 martie. Abia în anul 153 î.Hr se fixează oficial la Roma o nouă dată: respectiv 1 ianuarie,
  • În ţările nordice, de pe masa de Revelion nu poate sa lipsească crapul. Se spune că, aşa cum crapul înoată împotriva curentului, tot aşa cei care se ospătează din el trebuie să învingă în noul an toate curentele potrivnice ca-i stau în cale.
  • În Scoţia, oamenii ciocnesc cu o băutură specială pentru această noapte - Hot Pint - un amestesc de bere foarte tare, whisky şi ouă. Ei nu mai consumă în restul anului această băutură.
  • Dorinţa pusă la miezul anului de Revelion are toate şansele să se împlinească.  

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele 10 porunci ale iubirii

Să-ți deschizi sufletul către o sursă infinită de iubire (Divinitatea), pentru a-ți reîncărca bateriile și a-ți regenera capacitatea de a iubi. Dacă nu faci asta, chiar și cea mai puternică dragoste pentru un om va intra în rutină și se va toci. Să nu ceri, până nu dai; să nu aștepți până nu oferi. Să-ți accepți trecutul pentru a avea un viitor. Să te iubești pe tine însuți. Dacă tu nu o faci, altcineva de ce ar face-o? Să înveți să-ți asculți și înțelegi pornirile interioare. Dacă nu știi ce cauți, cum o să știi ce găsești? Să asculți ce spune celălalt. Vei fi surprins ce diferență ar putea să fie între ce îți imaginezi tu că va spune și ce spune în realitate. Să nu-ți manipulezi sau constrângi partenerul de cuplu niciodată. Fiindcă în acea clipă dragostea a murit și în locul ei s-a instaurat controlul. Să știi că totul depinde de tine. În fiecare clipă iei o decizie care se reflectă asupra relației de cuplu. Să nu-ți imaginezi că dragostea este o bancnotă de 100$. În real

Suferintele tanarului Werther - J.W. Goethe

Durerile oamenilor ar fi mai mici daca ei nu s-ar ocupa cu un atat de mare zel al inchipuirii de amintirea relelor trecute si ar indura un prezent nepasator. Imi socot inima un copil bolnav; orice capriciu ii este ingaduit Viata omului este numai un vis. Traiesc zile atat de fericite cum numai sfintilor le harazeste Dumnezeu. Zarea e ca si viitorul! In fata sufletului nostru sta un tot urias. Ma uit la propria-mi inima,care e mai bolnava decat multi din cei care zac pe patul de suferinta. Noi, oamenii, ne plangem adeseori ca zilele bune sunt atat de putine si cele rele atat de multe, dar n-avem intotdeauna dreptate. Daca ne-am bucura cu draga inima de lucrurile bune pe care ni le da Dumnezeu in fiecare zi am avea si puterea sa le induram pe cele rele, atunci cand vin. Viaţa mea nu e un paradis, dar totusi, luată în întregimea ei, e un izvor de nespusă mulţumire. Cât de scump îmi sunt acum mie însumi şi cât de mult mă ador pe mine însumi de când ea mă iubeşte! Ce e pentru inima noastră

Plăcinta cu celibatari

Tipul ţăranului : Îs un bărbat serios, un beu, nu fumiez, nu fac ninica. M-am dat la ziar dioarici vreu sî găsăsc o fumeie cu vacî sî deie lapti pi cari s-o chemi Olguţa. Tipul aviatorului : Sunt Aurelius Vlaicus în Copacul Trântitus, aviator la Salcea şi  caut o paraşu.... o soţie blondă în scopul unei vieţi sigure. Tipul atletei expirate : Văduvă pensionară, fostă atletă, doresc să cunosc tânăr mai rezistent decât fostul soţ, care să mă alerge ca pe vremuri. Tipul întreţinutei : Matilda Popuşoi, domnişoară studentă la studii europeneşti, aş vrea să pescuiesc un prost cu bască care să mă întreţină. Tipul doctorului :  Hipopotamus Ratatus Mintalus, doctor în ştiinţe veterinare, solicit împerechere urgentă cu o specie din regnul uman, increngătura Homo Sapiens Sapiens. Tipul copilului :  Fetiţă, 8 ani, frumoasă, deşteaptă, cuminte, cu mămică idem calităţi, plus inteligentă, serioasă, gospodină, cu casă şi maşină, doresc tătic corespunzător. Tipul rromului :  Prînţîşorul ţîganilor, ă