Treceți la conținutul principal

Diavolul si domnisoara Prym - Paulo Coelho


* Exista doua lucruri care te impiedica sa iti realizezi visele: gandul ca sunt imposibile sau, printr-o brusca rasturnare a rotii norocului, faptul de a le vedea transfrmandu-se in ceva posibil cand te astepti mai putin.

* Binele nu exista: virtutea nu este decat una din fortele terorii. [...] Cand omul intelege asta, isi da seama seama ca lumea nu este altceva decat o gluma a lui Dumnezeu.


* GROAZA in fiecare dintre acele persoane de pe plaja magnificica, la ceasul unui apus care-ti taie respiratia. GROAZA de a ramane singur. GROAZA de intunericul care ne umplea imaginatia cu diavoli, GROAZA de a face ceva neprevazut in codul bunelor maniere, GROAZA de judecata lui Dumnezeu, GROAZA de comentariile oamenilor, GROAZA de a risca si de pierde, GROAZA de a castiga si de a trebui sa convietuiesti cu invidia. GROAZA de a iubi si de a fi respins, GROAZA de a cere o marire de salariu, de-a accepta o invitatie, de a merge in locuri necunoscute, de a nu reusi sa vorbesti o limba straina, de a nu fi capabil sa-i impresionezi pe ceilalti, de a imbatrani, de a muri, de afi remarcat pentru defectele tale, de a nu fi remarcat pentru calitatile tale, de a nu fi remarcat nici pentru defectele, nici pentru calitatile tale.

GROAZA, GROAZA, GROAZA. Viata era un regim al terorii, in umbra ghilotinei.


* Una dintre cele mai interesante descrieri ale osandirii o gasise intr-o carte araba: acolo statea scris ca, o data afara din trup, sufletul trebuie sa paseasca pe o punte ascutita ca taisul unui cutit, la latura din dreapta a raiului, iar pe latura din stanga o serie de cercuri care conduc in bezna dinlauntrul pamantului. Inainte de a trece puntea (cartea nu explica unde duce aceasta) fiecare trebuie sa-si poarte virtutile in mana dreapta si pacatele in stanga - dezechilibrul ar face ca sufletul sa cada in partea catre care il imping actele savarsite pe pamant.

Crestinismul vorbea despre un loc de unde s-ar auzi planset si scrasnet de dinti. Iudaismul se referea la o pestera destinata unui numar limitat de suflete - intr-o buna zi iadul s-ar umple si lumea s-ar sfarsi. Islamul vorbea de focul in care aveam sa fim cu totii arsi,, doar daca Dumnezeu nu vrea altfel. Pentru hisdusi, infernul nu era niciodata un loc al chinurilor vesnice, de vreme ce ei credeau ca sufletul s-ar reincarna dupa o vreme ca sa-si rascumpere pacatele in acelasi loc unde le savarsise cu alte cuvinte, in lumea aceasta. Oricum, si ei aveau 21 de locuri de suferinta in ceea ce obisnuiau sa numeasca "pamanturile de jos".

Budistii faceau si ei distinctii intre diferitele tipuri de pedepse pe care le poate infrunta sufletul; opt iaduri de foc si opt complet inghetate, precum si un taram unde osanditul nu simtea nici frig, nici caldura, ci doar foame si sete fara de sfarsit.

Nimic insa nu era comparabil cu uriasa varietate pe care o concepusera chinezii;spre deosebire de ceilalti - care situau iadul in interiorul pamantului - sufletele pacatorilor se duceau la un munte, numit Micul Tarc de Fier,c are era inconjurat de altul, Marele Tarc. In spatiul dintre cei doi munti, existau opt mari infernuri suprarpuse, fiecare dintre ele controland cate 16 infernuri mai mici care, la randul mor, controlau 10 milioane de infernuri subordonate. Chinezii explicau de asemenea ca diavolii erau reprezentanti de sufletele acelora care-si incheiasera pedepsele.

De altfel, chinezii erau singurii care explicau intr-un mod convingator originea diavolilor - ei erau rai pentru ca experimentasera raul propria lor piele, iar acum voiau sa-l transmita celorlalti, intr-un vesnic ciclu al razbunarii.

Postări populare de pe acest blog

Cele 10 porunci ale iubirii

Să-ți deschizi sufletul către o sursă infinită de iubire (Divinitatea), pentru a-ți reîncărca bateriile și a-ți regenera capacitatea de a iubi. Dacă nu faci asta, chiar și cea mai puternică dragoste pentru un om va intra în rutină și se va toci. Să nu ceri, până nu dai; să nu aștepți până nu oferi. Să-ți accepți trecutul pentru a avea un viitor. Să te iubești pe tine însuți. Dacă tu nu o faci, altcineva de ce ar face-o? Să înveți să-ți asculți și înțelegi pornirile interioare. Dacă nu știi ce cauți, cum o să știi ce găsești? Să asculți ce spune celălalt. Vei fi surprins ce diferență ar putea să fie între ce îți imaginezi tu că va spune și ce spune în realitate. Să nu-ți manipulezi sau constrângi partenerul de cuplu niciodată. Fiindcă în acea clipă dragostea a murit și în locul ei s-a instaurat controlul. Să știi că totul depinde de tine. În fiecare clipă iei o decizie care se reflectă asupra relației de cuplu. Să nu-ți imaginezi că dragostea este o bancnotă de 100$. În real

Suferintele tanarului Werther - J.W. Goethe

Durerile oamenilor ar fi mai mici daca ei nu s-ar ocupa cu un atat de mare zel al inchipuirii de amintirea relelor trecute si ar indura un prezent nepasator. Imi socot inima un copil bolnav; orice capriciu ii este ingaduit Viata omului este numai un vis. Traiesc zile atat de fericite cum numai sfintilor le harazeste Dumnezeu. Zarea e ca si viitorul! In fata sufletului nostru sta un tot urias. Ma uit la propria-mi inima,care e mai bolnava decat multi din cei care zac pe patul de suferinta. Noi, oamenii, ne plangem adeseori ca zilele bune sunt atat de putine si cele rele atat de multe, dar n-avem intotdeauna dreptate. Daca ne-am bucura cu draga inima de lucrurile bune pe care ni le da Dumnezeu in fiecare zi am avea si puterea sa le induram pe cele rele, atunci cand vin. Viaţa mea nu e un paradis, dar totusi, luată în întregimea ei, e un izvor de nespusă mulţumire. Cât de scump îmi sunt acum mie însumi şi cât de mult mă ador pe mine însumi de când ea mă iubeşte! Ce e pentru inima noastră

Plăcinta cu celibatari

Tipul ţăranului : Îs un bărbat serios, un beu, nu fumiez, nu fac ninica. M-am dat la ziar dioarici vreu sî găsăsc o fumeie cu vacî sî deie lapti pi cari s-o chemi Olguţa. Tipul aviatorului : Sunt Aurelius Vlaicus în Copacul Trântitus, aviator la Salcea şi  caut o paraşu.... o soţie blondă în scopul unei vieţi sigure. Tipul atletei expirate : Văduvă pensionară, fostă atletă, doresc să cunosc tânăr mai rezistent decât fostul soţ, care să mă alerge ca pe vremuri. Tipul întreţinutei : Matilda Popuşoi, domnişoară studentă la studii europeneşti, aş vrea să pescuiesc un prost cu bască care să mă întreţină. Tipul doctorului :  Hipopotamus Ratatus Mintalus, doctor în ştiinţe veterinare, solicit împerechere urgentă cu o specie din regnul uman, increngătura Homo Sapiens Sapiens. Tipul copilului :  Fetiţă, 8 ani, frumoasă, deşteaptă, cuminte, cu mămică idem calităţi, plus inteligentă, serioasă, gospodină, cu casă şi maşină, doresc tătic corespunzător. Tipul rromului :  Prînţîşorul ţîganilor, ă