Treceți la conținutul principal

Arta conversaţiei civilizate - Margaret Shepherd






  • "Arta cea mai valoroasă constă în a omite anumite lucruri"; secretul partenerului ideal de discuţie este de a asculta cel puţin la fel de mult pe cât vorbeşte. La fel cum într- piesă de teatru intervin şi momente de linişte, al fel cum textul tipărit necesită margini albe, iar strofele unui cântec sunt separate de pauze, tot astfel conversaţia constă atât în cuvinte, cât şi în tăcere.


  • Capacitatea de a dialoga ne distinge ca fiinţe umane, este însuşi miezul fiinţei noastre. Aceasta constituie una dintre abilităţile care se dezvoltă mai întâi de toate în copilărie, iar stilul unic de a conversa al fiecărei persoane devine parte integrantă din personalitatea sa pe tot parcursul vieţii.


  • Adevărul este întotdeauna captivant. Aşadar, spuneţi adevărul. Viaţa nua re farmec fără el.


  • Nu spune nimănui ceea ce n-ai vrea să ştie cu toţii. Căci unii oameni pălăvrăgesc din varii motive - unii din prostie, alţii ca să tragă foloase, iar alţii din dorinţa deşartă de arăta că ştiu multe lucruri.


  • Inteligenţele reduse discută despre lucruri, cele medii discută despre oameni, iar cele fascinante - despre idei.


  • Tendinţa de a răspândi informaţii despre alte persoane este o problemă veche de când lumea, iar într-o anuită măsură reprezintă o parte integrantă a naturii umane.


  • Bârfa se aseamănă unui virus care infectează oamenii unul după altul, cu o singură mare deosebire. În vreme ce faţă de virus sunteţi lipstit(ă) de apărare, în schimb în caz de bârfă vă puteţi declina calitatea de "propagator". Vă puteţi abţine să-l transmiteţi altcuiva; sunt cazuri când chiar puteţi refuza să ascultaţi aşa ceva.


  • Orice conversaţie ar trebui să transmitî căldură umană; o conversaţie are viaţa sa proprie care permite ideilor oamenilor să înflorească. Plictiseala poate face sloi suflul dinr-o conversaţie, iar disputa o poate aduce în stare de incandescenţă.


  • Fericit cel ce aude o jignire şi nu o ia în seamă: pentru că ignoră astfel o sută de demoni.


  • Un răspuns blând domoleşte mânia.


  • Conversaţia nu are loc într-un spaţiu pustiu. De la serviciu la oficiul poştal, de pe terenul de fotbal la cafenea, stăm tot timpul de vorbă cu oameni. Putem stabili legături corespunzătoare cu ceilalţi oriunde ne-am afla, cu condiţia să fim atenţi la ceea ce spun ei în diverse situaţii.


  • Adevărata artă a conversaţiei constă nu numai în a spune ceea ce trebuie, ci şi în a spune ceea ce nu trebuie atunci când eşti tentat s-o spui.


  • În final, nu poţi dori nimic mai mult decât compania cuiva drag.


  • E mult mai greu să vorbeşti cu un copil, să-l fascinezi decât să câştigi într-o bătălie electorală. Dar şi rezultatele sunt mai mulţumitoare.


  • Atenţia arătată interlocutorului este un compliment tăcut şi continuu.

Postări populare de pe acest blog

Cum sa păstrezi iubirea partenerului - Alexandru Răducanu

O relație este ca o persoană: ea se naște, trăiește și moare. Nimic nu durează la infinit. Ea are, deci, ca o persoană, o copilărie - începutul ei -, o maturitate - relația stabilizată, bună sau mai puțin bună, fericită sau mai puțin fericită - și un sfârșit. Și ca orice persoană la vârsta adultă, invocarea copilăriei se face frecvent! Iubirea moare pentru că nașterea ei a fost o eroare. Noi, oamenii, avem o trăsătură ciudată: nu ne prea place să învățăm de la alții, învățăm doar după ce ne lovim cu capul de pragul de sus. O relație bună înseamnă sacrificiu. Nimic nu se câștigă fără a renunța la altceva. Cine vorbește mult nu mai aare timp să asculte. Cuvântul este de argint, dar tăcerea e de aur. E ușor să obții dragostea, dar e foarte greu să o păstrezi. Nu căuta justificări și ecplicații pentru ceea ce ai/n-ai făcut. Caută soluții pentru ce vei face. Orice relație, asemenea unei corabii, ca sa reziste, are nevoie și de pânze (sentimente) în care să sufle vântul (dragoste...

La raul Piedra am sezut si am plans - Paulo Coelho

Şi în Iubire nu există reguli. Putem încerca să ne ţi­nem de manuale, să ne controlăm inima, să avem o strategie de comportament – dar toate acestea sînt fleacuri. Inima este cea care hotărăşte şi doar ce hotărăşte ea este important. Cine iu­beşte învinge lumea, nu‑i e teamă că pierde ceva. Adevărata iubire este un act de total abandon. Viaţa spi­rituală se reduce la dragoste. Nu iubeşti pentru că vrei să faci binele sau să ajuţi şi să aperi pe ci­neva. Dacă acţionăm aşa, îl vedem pe aproapele ca pe un simplu obiect, iar pe noi ne vedem ca pe nişte persoane generoase şi înţelepte. Asta nu are nimic de a face cu iubirea. A iubi înseamnă a fi în comuniune cu celălalt şi a descoperi în el scînteia lui Dumnezeu. Un „da" sau un „nu" ne poate schimba viaţa. Caută să trăieşti. Amintirile sînt pentru cei mai bătrîni. Iubirea ne face poate să îmbătrînim înainte de vreme şi ne reîntinereşte cînd tinereţea s‑a dus. Trebuie să riscăm. Vom înţelege pe deplin minunea vieţii d...

Interviu cu Dumnezeu

- Ai vrea sa-mi iei un interviu, deci… zise Dumnezeu. - Daca ai timp… i-am raspuns. Dumnezeu a zâmbit. - Timpul meu este eternitatea… Ce întrebari ai vrea sa-mi pui? - Ce te surprinde cel mai mult la oameni? Dumnezeu mi-a raspuns: - Faptul ca se plictisesc de copilarie, se grabesc sa creasca… iar apoi tânjesc iar sa fie copii. Ca îsi pierd sanatatea pentru a face bani… iar apoi îsi pierd banii pentru a-si recapata sanatatea. Faptul ca se gândesc cu teama la viitor si uita prezentul iar astfel nu traiesc nici prezentul nici viitorul. Ca traiesc ca si cum nu ar muri niciodata si mor ca si cum nu ar fi trait. Dumnezeu mi-a luat mâna si am stat tacuti un timp. Apoi am întrebat: - Ca parinte, care ar fi câteva dintre lectiile de viata pe care ai dori sa le învete copiii tai? - Sa învete ca dureaza doar câteva secunde sa deschida rani profunde în inima celor pe care îi iubesc… si ca dureaza mai multi ani pentru ca acestea sa se vindece. Sa învete ca un om bogat nu este ac...