Treceți la conținutul principal

Arta conversaţiei civilizate - Margaret Shepherd






  • "Arta cea mai valoroasă constă în a omite anumite lucruri"; secretul partenerului ideal de discuţie este de a asculta cel puţin la fel de mult pe cât vorbeşte. La fel cum într- piesă de teatru intervin şi momente de linişte, al fel cum textul tipărit necesită margini albe, iar strofele unui cântec sunt separate de pauze, tot astfel conversaţia constă atât în cuvinte, cât şi în tăcere.


  • Capacitatea de a dialoga ne distinge ca fiinţe umane, este însuşi miezul fiinţei noastre. Aceasta constituie una dintre abilităţile care se dezvoltă mai întâi de toate în copilărie, iar stilul unic de a conversa al fiecărei persoane devine parte integrantă din personalitatea sa pe tot parcursul vieţii.


  • Adevărul este întotdeauna captivant. Aşadar, spuneţi adevărul. Viaţa nua re farmec fără el.


  • Nu spune nimănui ceea ce n-ai vrea să ştie cu toţii. Căci unii oameni pălăvrăgesc din varii motive - unii din prostie, alţii ca să tragă foloase, iar alţii din dorinţa deşartă de arăta că ştiu multe lucruri.


  • Inteligenţele reduse discută despre lucruri, cele medii discută despre oameni, iar cele fascinante - despre idei.


  • Tendinţa de a răspândi informaţii despre alte persoane este o problemă veche de când lumea, iar într-o anuită măsură reprezintă o parte integrantă a naturii umane.


  • Bârfa se aseamănă unui virus care infectează oamenii unul după altul, cu o singură mare deosebire. În vreme ce faţă de virus sunteţi lipstit(ă) de apărare, în schimb în caz de bârfă vă puteţi declina calitatea de "propagator". Vă puteţi abţine să-l transmiteţi altcuiva; sunt cazuri când chiar puteţi refuza să ascultaţi aşa ceva.


  • Orice conversaţie ar trebui să transmitî căldură umană; o conversaţie are viaţa sa proprie care permite ideilor oamenilor să înflorească. Plictiseala poate face sloi suflul dinr-o conversaţie, iar disputa o poate aduce în stare de incandescenţă.


  • Fericit cel ce aude o jignire şi nu o ia în seamă: pentru că ignoră astfel o sută de demoni.


  • Un răspuns blând domoleşte mânia.


  • Conversaţia nu are loc într-un spaţiu pustiu. De la serviciu la oficiul poştal, de pe terenul de fotbal la cafenea, stăm tot timpul de vorbă cu oameni. Putem stabili legături corespunzătoare cu ceilalţi oriunde ne-am afla, cu condiţia să fim atenţi la ceea ce spun ei în diverse situaţii.


  • Adevărata artă a conversaţiei constă nu numai în a spune ceea ce trebuie, ci şi în a spune ceea ce nu trebuie atunci când eşti tentat s-o spui.


  • În final, nu poţi dori nimic mai mult decât compania cuiva drag.


  • E mult mai greu să vorbeşti cu un copil, să-l fascinezi decât să câştigi într-o bătălie electorală. Dar şi rezultatele sunt mai mulţumitoare.


  • Atenţia arătată interlocutorului este un compliment tăcut şi continuu.

Postări populare de pe acest blog

Cele 10 porunci ale iubirii

Să-ți deschizi sufletul către o sursă infinită de iubire (Divinitatea), pentru a-ți reîncărca bateriile și a-ți regenera capacitatea de a iubi. Dacă nu faci asta, chiar și cea mai puternică dragoste pentru un om va intra în rutină și se va toci. Să nu ceri, până nu dai; să nu aștepți până nu oferi. Să-ți accepți trecutul pentru a avea un viitor. Să te iubești pe tine însuți. Dacă tu nu o faci, altcineva de ce ar face-o? Să înveți să-ți asculți și înțelegi pornirile interioare. Dacă nu știi ce cauți, cum o să știi ce găsești? Să asculți ce spune celălalt. Vei fi surprins ce diferență ar putea să fie între ce îți imaginezi tu că va spune și ce spune în realitate. Să nu-ți manipulezi sau constrângi partenerul de cuplu niciodată. Fiindcă în acea clipă dragostea a murit și în locul ei s-a instaurat controlul. Să știi că totul depinde de tine. În fiecare clipă iei o decizie care se reflectă asupra relației de cuplu. Să nu-ți imaginezi că dragostea este o bancnotă de 100$. În real

Suferintele tanarului Werther - J.W. Goethe

Durerile oamenilor ar fi mai mici daca ei nu s-ar ocupa cu un atat de mare zel al inchipuirii de amintirea relelor trecute si ar indura un prezent nepasator. Imi socot inima un copil bolnav; orice capriciu ii este ingaduit Viata omului este numai un vis. Traiesc zile atat de fericite cum numai sfintilor le harazeste Dumnezeu. Zarea e ca si viitorul! In fata sufletului nostru sta un tot urias. Ma uit la propria-mi inima,care e mai bolnava decat multi din cei care zac pe patul de suferinta. Noi, oamenii, ne plangem adeseori ca zilele bune sunt atat de putine si cele rele atat de multe, dar n-avem intotdeauna dreptate. Daca ne-am bucura cu draga inima de lucrurile bune pe care ni le da Dumnezeu in fiecare zi am avea si puterea sa le induram pe cele rele, atunci cand vin. Viaţa mea nu e un paradis, dar totusi, luată în întregimea ei, e un izvor de nespusă mulţumire. Cât de scump îmi sunt acum mie însumi şi cât de mult mă ador pe mine însumi de când ea mă iubeşte! Ce e pentru inima noastră

Plăcinta cu celibatari

Tipul ţăranului : Îs un bărbat serios, un beu, nu fumiez, nu fac ninica. M-am dat la ziar dioarici vreu sî găsăsc o fumeie cu vacî sî deie lapti pi cari s-o chemi Olguţa. Tipul aviatorului : Sunt Aurelius Vlaicus în Copacul Trântitus, aviator la Salcea şi  caut o paraşu.... o soţie blondă în scopul unei vieţi sigure. Tipul atletei expirate : Văduvă pensionară, fostă atletă, doresc să cunosc tânăr mai rezistent decât fostul soţ, care să mă alerge ca pe vremuri. Tipul întreţinutei : Matilda Popuşoi, domnişoară studentă la studii europeneşti, aş vrea să pescuiesc un prost cu bască care să mă întreţină. Tipul doctorului :  Hipopotamus Ratatus Mintalus, doctor în ştiinţe veterinare, solicit împerechere urgentă cu o specie din regnul uman, increngătura Homo Sapiens Sapiens. Tipul copilului :  Fetiţă, 8 ani, frumoasă, deşteaptă, cuminte, cu mămică idem calităţi, plus inteligentă, serioasă, gospodină, cu casă şi maşină, doresc tătic corespunzător. Tipul rromului :  Prînţîşorul ţîganilor, ă