Treceți la conținutul principal

Ce ştiţi despre Revelion ?


  • Cuvântul Revelion vine din limba franceză - "Reveillon", ceea ce înseamnă aproximativ  "veghe", aici cu sensul de ospăţ la miezul nopţii.
  • Revelionul nu este altceva decât un ceremonial funerar al antichităţii geto-dace ocazionat de moartea şi renaşterea simbolică a primului zeu al omenirii.
  • În Chile, Italia şi Spania, femeile poartă de Revelion, precum şi în prima zi a anului lenjerie roşie, culoarea vitalităţii şi a dragostei. Acest obicei  a fost preluat si de alte popoare.
  • Obiceiul sărutului sub vâsc aparţine scandinavilor. Aceştea asociau vâscul cu zeiţa dragostei Friga, astfel încât se obişnuia sărutul atunci când întâlneau crenguţe de vâsc.
  • În Ajunul Anului Nou, în unele zone de la noi, feciorii care merg la colindat schimbă porţile unor săteni cu care s-au certat în cursul anului, determinându-i astfel să vorbească şi să se împace. La bloc e un pic mai greu ...
  • La greci, de Revelion se mănâncă pâine cu busuioc, în care se pune o monedă. Busuiocul este talisman împotriva duhurilor rele, iar cine va găsi moneda, va avea noroc tot anul.
  • O superstiţie spune să nu dai bani pe 31 decembrie sau pe 1 ianuarie, altfel vei avea probleme financiare şi datorii tot anul.
  • Vâscul  era o plantă sacră în tradiţia multor popoare păgâne. Era simbol al iernii, dar şi al sărbătorilor, astfel că, deşi convertiţi, păgânii o foloseau în continuare de Crăciun.
  • Pe masa de Revelion trebuie să fie 12 feluri de mâncare diferite, reprezentând  cele 12 luni ale anului.
  • Pluguşorul este un obicei legat de speranţa fertilităţii. Versurile sale nu reprezintă altceva decât o prezentare dramatică a practicilor agricole, iar urarea care se face este în primul rând menită să aducă belşug în agricultură.
  • La romani, după rânduiala vechiului calendar, anul începea la 1 martie. Abia în anul 153 î.Hr se fixează oficial la Roma o nouă dată: respectiv 1 ianuarie,
  • În ţările nordice, de pe masa de Revelion nu poate sa lipsească crapul. Se spune că, aşa cum crapul înoată împotriva curentului, tot aşa cei care se ospătează din el trebuie să învingă în noul an toate curentele potrivnice ca-i stau în cale.
  • În Scoţia, oamenii ciocnesc cu o băutură specială pentru această noapte - Hot Pint - un amestesc de bere foarte tare, whisky şi ouă. Ei nu mai consumă în restul anului această băutură.
  • Dorinţa pusă la miezul anului de Revelion are toate şansele să se împlinească.  

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum sa păstrezi iubirea partenerului - Alexandru Răducanu

O relație este ca o persoană: ea se naște, trăiește și moare. Nimic nu durează la infinit. Ea are, deci, ca o persoană, o copilărie - începutul ei -, o maturitate - relația stabilizată, bună sau mai puțin bună, fericită sau mai puțin fericită - și un sfârșit. Și ca orice persoană la vârsta adultă, invocarea copilăriei se face frecvent! Iubirea moare pentru că nașterea ei a fost o eroare. Noi, oamenii, avem o trăsătură ciudată: nu ne prea place să învățăm de la alții, învățăm doar după ce ne lovim cu capul de pragul de sus. O relație bună înseamnă sacrificiu. Nimic nu se câștigă fără a renunța la altceva. Cine vorbește mult nu mai aare timp să asculte. Cuvântul este de argint, dar tăcerea e de aur. E ușor să obții dragostea, dar e foarte greu să o păstrezi. Nu căuta justificări și ecplicații pentru ceea ce ai/n-ai făcut. Caută soluții pentru ce vei face. Orice relație, asemenea unei corabii, ca sa reziste, are nevoie și de pânze (sentimente) în care să sufle vântul (dragoste...

La raul Piedra am sezut si am plans - Paulo Coelho

Şi în Iubire nu există reguli. Putem încerca să ne ţi­nem de manuale, să ne controlăm inima, să avem o strategie de comportament – dar toate acestea sînt fleacuri. Inima este cea care hotărăşte şi doar ce hotărăşte ea este important. Cine iu­beşte învinge lumea, nu‑i e teamă că pierde ceva. Adevărata iubire este un act de total abandon. Viaţa spi­rituală se reduce la dragoste. Nu iubeşti pentru că vrei să faci binele sau să ajuţi şi să aperi pe ci­neva. Dacă acţionăm aşa, îl vedem pe aproapele ca pe un simplu obiect, iar pe noi ne vedem ca pe nişte persoane generoase şi înţelepte. Asta nu are nimic de a face cu iubirea. A iubi înseamnă a fi în comuniune cu celălalt şi a descoperi în el scînteia lui Dumnezeu. Un „da" sau un „nu" ne poate schimba viaţa. Caută să trăieşti. Amintirile sînt pentru cei mai bătrîni. Iubirea ne face poate să îmbătrînim înainte de vreme şi ne reîntinereşte cînd tinereţea s‑a dus. Trebuie să riscăm. Vom înţelege pe deplin minunea vieţii d...

Interviu cu Dumnezeu

- Ai vrea sa-mi iei un interviu, deci… zise Dumnezeu. - Daca ai timp… i-am raspuns. Dumnezeu a zâmbit. - Timpul meu este eternitatea… Ce întrebari ai vrea sa-mi pui? - Ce te surprinde cel mai mult la oameni? Dumnezeu mi-a raspuns: - Faptul ca se plictisesc de copilarie, se grabesc sa creasca… iar apoi tânjesc iar sa fie copii. Ca îsi pierd sanatatea pentru a face bani… iar apoi îsi pierd banii pentru a-si recapata sanatatea. Faptul ca se gândesc cu teama la viitor si uita prezentul iar astfel nu traiesc nici prezentul nici viitorul. Ca traiesc ca si cum nu ar muri niciodata si mor ca si cum nu ar fi trait. Dumnezeu mi-a luat mâna si am stat tacuti un timp. Apoi am întrebat: - Ca parinte, care ar fi câteva dintre lectiile de viata pe care ai dori sa le învete copiii tai? - Sa învete ca dureaza doar câteva secunde sa deschida rani profunde în inima celor pe care îi iubesc… si ca dureaza mai multi ani pentru ca acestea sa se vindece. Sa învete ca un om bogat nu este ac...